Streetlight – changing the world for one child at a time

Skrevet av: Rebekka Berggård

Streetlight er en frivillig organisasjon som ble startet av Erlend Johannesen i 2005. Under et opphold i Tacloban på Filippinene møtte Erlend en gjeng gutter som bodde på gaten. De gjorde et så sterkt inntrykk på han, og satte så dype spor at han reiste straks tilbake til Trondheim for å samle inn penger slik at han kunne hjelpe disse guttene. Han samlet også sammen noen venner som ble med tilbake til Tacloban, hvor de leide et gammelt lagerlokale, pusset det opp og tok inn gutte-gjengen som Erlend hadde møtt tidligere. Videre brukte de mye tid på å bli kjente med disse guttene og resten av barna som bodde på gaten, og de kartla et stort hjelpebehov. Derfra starter historien om Streetlight.

barn2-Kjell A. Olsen
Erlend Johannesen snakker med guttene på gata.  FOTO: KJELL A. OLSEN

Etter noen år tok Streetlight over en gammel barnepark som lå i nærheten, og pusset opp denne. Dette gjorde også at de kunne utvide organisasjonen. Et barnehjem, et studiesenter og et medisinsk senter ble bygget. Studiesenteret vant internasjonal pris for arkitektur, noe som er ekstra kult da det faktisk ble tegnet av barna og bygget av fedrene deres. En fotballbane sponset av Rosenborg Ballklub ble laget. En scene for dans, musikk og andre fremføringer ble pusset opp. Huskestativ, humper og klatrestativ ble sveiset og malt. En basketballbane ble laget. En fiskedam ble pusset opp. Alt var på stell, det så helt nydelig ut i den oppussede parken, og åpningsseremonien var storslagen. Men så, 8. november 2013 ble Filippinene truffet av supertyfonen Haiyan. Parken, hvor barnehjemmet befant seg, lå helt nede ved vannkanten, og ble hardt rammet. Vind og vannmasser rev i stykker det meste. Erlend og de andre ansatte ved Streetlight klarte å få alle barna opp på taket av barnehjemmet, før bygningen fyltes med vann. Der lå de alle sammen og holdt rundt hverandre mens trær og blikkplater fløy rundt dem i luften. De voksne brukte sine egne kropper til å beskytte barna, og dette berget livene deres. Heldigvis gikk det bra med alle de fantastiske menneskene som er knyttet til Streetlight, men det var ikke mye igjen av parken da Tyfonen gav seg.

tacloban73
Erlend Johannesen med det gamle studiesenteret i bakgrunnen.  FOTO: ADRESSA

I dag har Streetlight bygget seg opp igjen, og nå har det blitt ende større og bedre enn før. Det nye barnehjemmet ligger langt unna vannet, omtrent en times kjøretur fra byen, og er bygget på en måte som skal gjøre at det tåler vindstyrker slik en tyfon kan føre med seg. En nøyaktig modell er til og med testet i en vindtunnel i London. Også dette bygget har vunnet internasjonal pris for arkitektur, og også dette ble tegnet av barna og bygget av fedrene – RÅTT! Kontorene er bygget opp igjen i den gamle parken som ligger i byen, slik at organisasjonen fortsatt kan jobbe med barna på gata og være lett tilgjengelig for de som skulle trenge hjelp.

Som tidligere driver de et studiesenter for å hjelpe barna med skolearbeid, men nå finnes det to stykker, både ett ved det nye barnehjemmet og et i den gamle parken. Hit kan barna komme etter skoletid for å få hjelp med leksene sine. De har tilgang på bøker og datamaskiner for å gjøre research, og det er lærere tilstede som også kan tilby litt ekstra undervisning. Knyttet opp mot dette gjennomfører også Streetlight et ernæringsprogram for å hjelpe flere barn inn i skolesystemet. En av de største faktorene som gjør det vanskelig for barn å gå på skolen er sult. Ofte prioriteres skolegang fremfor mat, men å sende en underernært, skrubbsulten unge på skolen gir lite utbytte i form av læring. Streetlight tilbyr derfor frokost og lunsj til disse barna. Det er mødrene deres som på tur stiller opp og lager maten – noe som igjen bidrar til å opprettholde ansvarsfølelsen og stolthet hos mødrene. Dette er kjernen i måten Streetlight arbeider på, nemlig ved å gi foreldrene muligheten til faktisk å være foreldre. Et av de nyeste prosjektene Streetlight har startet er en yrkesfaglig skole, hvor både gutter og jenter kan utdannes til mekanikere, sveisere eller kjøle/varme-montører. Det er slik som dette vi i PsychAid skal hjelpe Streetlight med å kunne gjøre, nemlig å utvide utdanningsmulighetene for barna i Tacloban. Det er en stor glede å få jobbe for at Streetlight skal kunne fortsette å skape nye utdanningsmuligheter for barna i Tacloban, som kan være med å gi de en tryggere fremtid.

DSC_0052
Det nye studiesenteret og kontoret som liggen i den gamle barneparken i Tacloban city. FOTO: REBEKKA BERGGÅRD

DSC09679

DSC09663
Det nye barnehjemmet og studiesenteret i Tagpuro. FOTO: Streetlight

 

Vi gleder oss veldig til aksjonen, og håper du vil bli med å hjelpe Streetlight!