Suksessfull bøssebæring! Nå gjenstår bare tidenes Veldedighetsfest!

Nå er bøssebæringen ferdig, og deltakelsen har vært overveldende. For en flott innsats bøssebærerne våre har gjort de to siste dagene! Tusen takk til dere og til alle dere som har bidratt og gitt til innsamlingen!   

Vi har samlet inn utrolige 63 231 kr!! Med Bypsykologene sin dobling blir det hele 126.462 kr!!!!

Dette er helt fantastisk; nå kan Flyktninghjelpen hjelpe mange barn med å bli kvitt mareritt på grunn av krigstraumer.

Siste innspurt av innsamlingsaksjonen 2017 braker løs på onsdag, 22. mars, når det er duket til Veldedighetsfest på Klubb Kok! Ikke gå glipp av denne festen!    

17264799_1226163747501585_2444418665385808984_n

Sponsoravtale med Bypsykologene!

Vi i PsychAid er glade for å kunne presentere vår nye sponsor Bypsykologene!
Dette samarbeidet vil hjelpe oss langt på vei i kampen mot mobbing.

For hver krone PsychAid samler inn under bøssebæringen vil sponsor også gi en krone!

Er ikke dette fantastisk? Bøssebæringen holdes i april, dato annonseres fortløpende!
Hold deg oppdatert her på psychaid.no, eller via vår facebook-side PsychAid Bergen.

Ta også gjerne en titt på sponsor sin hjemmeside og lær mer om hva
Bypsykologene holder på med her.

Lansering av innsamlingsprosjektet 2016

I dag gjennomførte vi semesterets andre veldedige kakesalg på fakultetet. I den forbindelse lanserte vi også årets samarbeidspartner, og formålet for aksjonen 2016: Snakkommobbing.no i regi av Blå Kors.

veldedig kake november

Alle monner drar, og vi er super godt i gang til tross for at vi er langt fra aksjonsstart. Tusen takk til alle som bidro med både smil og en liten slant i bøssa i dag!

Avduking av gatekunstverk til støtte for “No Lost Generation”

PsychAid Bergen markerte i dag åpningen av Psykologistudentenes innsamlingsaksjon 2015, med avdukningen av et 14 meter langt gatekunstverk, på Psykologisk Fakultet i Christies gate 12.

BART

Kunstverket er en donasjon fra gatekunstkollektivet BART, og kunstneren er AFK. Årets aksjon går til inntekt for UNICEFs prosjekt “No Lost Generation”, som gir psykososial støtte til krigsrammede barn i Syria og syriske flyktningleirer.

I media:

Bergens nye gatekunstvegg /BA

Her er Bergens lengste gatekunstverk /BT

 

 

Årets aksjon

 

nolostgeneration

Formålet for årets innsamlingsaksjon er UNICEF´s strategi “No Lost Generation“. Denne strategien er utformet for å beskytte fremtiden til de over 5 millioner barna som er påvirket av den pågående krisen i Syria.

 

Arrangementer

11.03.2015
Fagdag: “Barn i Krig”

Borgerkrigen i Syria er inne i sitt fjerde år, og en hel generasjon vokser opp uten mulighet til å ha en normal barndom. Syrias barn har mistet fotfeste i alt som er normalt; hjem, familie, venner og skole. De har sett og opplevd ting som ingen barn skal oppleve.

Årets fagdag handler om hvordan krig påvirker sivilbefolkningen, med fokus på barn. Det viktigste små barn trenger er trygghet, stabilitet og omsorg. Hva skjer med barn når dette ikke er tilstede?

Foredragsholdere:
Magne Raundalen er spesialist i klinisk psykologi. Han har mange års erfaring med mennesker i krisesituasjoner, og er internasjonalt anerkjent for sitt arbeid med å utvikle omsorg og hjelp til krigsrammede barn. Han har vært konsulent for Unicef, Røde Kors, Redd Barna og Norsk Folkehjelp. Raundalen skal holde foredraget “Barn i krig – tapet, sviket og traumet”, om de psykologiske konsekvensene krig har for barn.

Hiam Alchirout kommer fra Syria og har bodd i Norge siden 1991. Hun jobber som tospråklig lærer, og har mottatt Likestillingsprisen fra Vestfold i 2007, Årets innvandrerkvinne fra Utrop i 2009, og Frivillighetprisen fra Sentral i 2014. Hiam brenner for kvinnefrigjøring, menneskrettighter, barn og ungdom, og er opptatt av å delta aktivt i det norske samfunnet. Aller mest brenner hun for å kjempe for sitt folk i Syria. Hun vil dele sin historie med oss, og fortelle om hva hun har sett og opplevd i sitt hjemland.

Dette blir en sterk og viktig fagdag, med mål om å engasjere og informere bergensstudentene til aksjon for Syrias barn.

Inngang er gratis, og det vil bli servert te/kaffe, mineralvann og noe å tygge på.

Vi håper å se studenter fra alle fakultet og studieretninger.

Lenke til facebook-event

13.03.-14-03.2015
Bøssebæringsaksjon

Syrias barn er krise, hjelp oss å gi dem barndommen tilbake! Den viktigste delen av årets innsamlingsaksjon er bøssebæringen i Bergen Sentrum.

Tidspunkt:
Fredag 13.mars fra 14.00-17.00
Lørdag 14.mars fra 12.00-16.00
Oppmøte: Psykologisk Fakultet, Christies gt 12

Alle som ønsker å delta i bøssebæringsaksjonen er velkommen. Du kan gå sammen med en venn eller alene, og velger selv tidspunkt og varighet innenfor overnevnte rammer.

Som bøssebærer gir vi deg en rute du skal følge i Bergen sentrum. Du vil få utfyllende informasjon om hva du samler inn penger til og flyers til å dele ut.

Alle som går med bøsse får nystekte vafler, saft og kaffe ved innlevering av bøsse. Alle er også med i trekningen av gratisbillett til Veldedighetsfesten 17.mars.

Påmelding:
I kantina på Psykologisk Fakultet 3.-5.mars, kl.11-13.00, og på Dragefjellet 3. og 4. mars, kl. 09.45-12.15. Man kan møte opp på dagen, men vi ønsker at så mange som mulig melder seg på forhånd.

Lenke til facebook-event

17.03.2015
Veldedighetsfest

Tirsdag 17. mars arrangerer PsychAid veldedighetsfest på Hulen, som en brakavslutning på årets innsamlingsaksjon!

Kveldens konferansierer er humorduoen Tonje og Sandra fra ”Helt Privat”, som skal holde auksjon og drive ablegøyer på scenen. Det vil også være lotteri under hele kvelden. Her blir det muligheter for å reise hjem med både små og store premier.

Vi kan friste med konsert av Villa People, som coverer tidenes beste rockeslagere, og garanterer spasmer i dansefoten. Det blir også sinnsykt gode priser i baren!

Etter konserten blir det heftige beats, spunnet av Hulens hus-DJ.

Aldersgrense: 18 år
Arrangementet er åpent for alle studenter ved det psykologiske fakultet ved UiB (med muligheter for “plus ones”)

 Lenke til facebook-event

 

 

 

Bilder fra fagdagen

886149_228439717331759_161983531_o

Mina Moghadam, politisk nestleder i Røde Kors Ungdom, var sentral i arbeidet med å utvikle Røde Kors’ kampanje ”Jeg er ENsom bryr meg”. På fagdagen snakket hun om ensomhet blant barn og unge, og hvordan hver enkelt av oss kan bidra til større grad av åpenhet og inkludering.

 

1014035_228439640665100_831472067_n

Brita Nilsson, førsteamanuensis ved HiOA. Foredragets tittel: “Fenomenet ensomhet hos aleneboende personer med alvorlig psykisk lidelse.”

 

1465721_228439420665122_1632992539_o

Anders Barstad, sosiolog og forsker ved SSB, snakket om ensomhet i et samfunnsmessig perspektiv og om hva vi i dag vet om utbredelse, trender og risikofaktorer.

 

1014059_228439500665114_91765213_n
Ingen fagdag uten pausekos!

Tidenes fagdag!

Gårsdagens fagdag ble besøkt av over 150 publikummere. Dermed er fagdagen for høsten 2013 den best besøkte fagdagen i PsychAids historie. Vi gleder oss til fortsettelsen!

Program for fagdagen

Programmet for fagdagen om ensomhet er nå klart. Vi kan presentere følgende foredragsholdere:

ANDERS BARSTAD er sosiolog og jobber som forsker ved SSB. Han har gjennom sitt forskningsarbeid bidratt til en mer nyansert forståelse av ensomhet og sosial isolasjon i lys av samfunnsutviklingen. Barstad vil i sin presentasjon utforske disse fenomenene fra et samfunnsmessig perspektiv og formidle hva vi i dag vet om utbredelse, trender og risikofaktorer.

BRITA NILSSON er førsteamanuensis ved HiOA og har skrevet doktorgadsavhandling om hvordan ensomhet oppleves hos personer med alvorlig psykisk lidelse. Hun har også gitt ut boka ”Ensomhet: psykisk lidelse og hermeneutisk omsorg”. Hennes foredrag vil omhandle ensomhet som menneskelig fenomen og gå dypere inn i hvordan vi kan forstå ensomhet i sammenheng med psykisk lidelse.

ANNICKEN MARTINEZ AASEN er psykolog ved SiO Helse Seksjon psykisk helse, og har vært med på å arrangere en kursrekke knyttet til ensomhet på UiO i høst i samarbeid med Røde Kors’ studentlag. Hun vil fortelle mer om ensomhet blant studenter og hvilke erfaringer SiO Helse og Rådgivning har gjort seg i sitt arbeid med dette.

MINA MOGHADAM er politisk nestleder i Røde Kors Ungdom og har vært sentral i arbeidet med å utvikle kampanjen ”Jeg er ENsom bryr meg”. Hun vil fokusere på ensomhet blant barn og unge og hvordan hver enkelt av oss kan bidra til større grad av åpenhet og inkludering.

 

Program for kvelden:

Kl. 16.15: Servering av pizza
Kl. 16.30: Anders Barstad – “Sosial isolasjon og ensomhet – utbredelse, trender og årsaker” (45 min)
Kl. 17.15: Pause
Kl. 17.25: Brita Nilsson – “Fenomenet ensomhet hos aleneboende personer med alvorlig psykisk lidelse” (45 min)
Kl. 18.10: Pause
Kl. 18.20: Annicken Martinez Aasen – “Ensomhet i studentpopulasjonen – kliniske erfaringer” (25 min)
Kl. 18.45: Pause
Kl. 18.50: Mina Moghadam – “Ensomhet blant unge – hvordan gjøre en forskjell?” (25 min)

Servering av frukt, kaker, kaffe og te i pausene.

Fagdag om ensomhet

PsychAid arrangerer fagdag om ENSOMHET onsdag 6. november kl. 16.15 – 19.15 i Forsamlingssalen, Psykologisk institutt. Arrangementet er gratis og vi serverer pizza kl. 16.15.

PsychAid har dette semesteret valgt å rette fokus mot temaet ensomhet, og vi inviterer derfor til en kveld med spennende foredrag som tar for seg ulike sider ved ensomhet. Dette er et tema som vies liten direkte oppmerksomhet i undervisningen på PSI, og vi ønsker å bidra til mer kunnskap og åpenhet om ensomhet.

Vi håper også at fagdagen kan bidra til å fremheve at inkludering og opplevelsen av å bli sett og bekreftet av andre har stor betydning for psykisk helse, og at vi alle har et ansvar for å bidra til dette.

Mer informasjon om foredragsholdere og kveldens program kommer veldig snart. Vi kan friste med kunnskapsrike foredragsholdere fra flere fagfelt som vil presentere ulike perspektiver på ensomhet.

Velkommen!

Kart til Psykologisk institutt, Forskningsveien 3A
Du kan også benytte Facebook-eventen her.

Vi søker nye medlemmer

Et nytt semester er i gang, med gode muligheter for å engasjere seg i foreningslivet på Psykologisk institutt. PsychAid søker nye medlemmer som har lyst til å bidra til at vi forblir en levende og dynamisk studentforening.

Tror du PsychAid kan være noe for deg? Klikk deg inn på “Delta!” og videre til “Bli medlem”. Du vil da bli invitert til et møte med oss.

Godt semester!

Årets innsamlingsaksjon er gjennomført!

PsychAid har takket være gode medhjelpere og engasjement fått gjennomført årets bøsseaksjon til inntekt for Alternativ til Vold. Vi er strålende fornøyde, til tross for at sola sviktet.

I Oslo var det 61 bøssebærere i tillegg til PsychAid-gjengen som stilte opp, i Bergen var det 96 bøssebærere som gikk. Det er vi utrolig takknemlige for!

I Oslo ble det ble samlet inn nesten 40 000 kr på aksjonsdagen, og i Bergen over 56 000kr.

Sammen med inntekter fra SMS-aksjon og arrangementer ellers i året, som kakesalg, ball og konsert, regner vi med å få overført en god sum til Alternativ til Vold og deres arbeid i å dele av sin erfaring og kunnskap om vold i nære relasjoner.

Tusen takk for innsatsen! Vi oppdaterer når vi har et endelig beløp i slutten av mai. Frem til det er det bare å oppfordre de rundt deg til å sende SMS med ATV til 2490 og støtte aksjonen med 50kr!

DSC_6291r

DSC_6453

DSC_6408

DSC_6446

 

Vinnere av gavekort fra Delicatessen!

Vi setter utrolig stor pris på alle de som har gått med bøsse for PsychAid og Alternativ til vold i helgen! I Oslo har vi fire gavekort som vi har fått sponset av Delicatessen, som alle er på 500kr hver. Den som samlet inn mest penger på aksjonsdagen får det ene gavekortet, mens de tre andre har blitt trukket tilfeldig blant de 61 bøssebærerne ved hjelp av www.random.org.

Gavekort fra DelicatessenVinnerne er:

Samlet inn mest (1660kr):
Fride Nesbakk

Heldiggriser:
Ingvild Finsrud
Marie Ulstad
Kaja Thorshaug

 

Vinnerne blir kontaktet for å avtale overlevering.

Gratulerer til alle fire! Kos dere på Delicatessen!

Årets aksjon 12 -13 april.

bosse2013_2

- Vold i nære relasjoner er et alvorlig samfunnsproblem og et folkehelseproblem.

Årets aksjon nærmer seg! Vi kommer til å ha stand med vafler og kaffe, og gå med bøsser 13 april.

Lørdag står vi på Olaf Ryes Plass og Egertorget mellom 9 – 20.

Aksjonen foregår også i Bergen.

I år samler vi inn  penger til Stiftelsen Alternativ til Vold (ATV). ATV er et behandlings- og kompetansesenter som jobber med behandling av voldsutøvere og voldsofre, kunnskapsutvikling og formidling av kunnskap om vold i nære relasjoner.

- Barn som lever med vold tør ikke å si ifra.

- Vold er ikke del av utdannelsen til psykologistudenter, noe som gjør at mange mangler nødvendig kunnskapen når de skal møte mennesker.

Les mer om årets aksjon her.

Vi trenger bøssebærere, har du tid til å sette av noen timer lørdag 13. april, så meld deg på her.

Ønsker du å støtte aksjonen, send ATV til 2490, du gir da 50 kr til årets aksjon. 

- Familievolden koster det norske samfunnet mellom 4,5 og 6 milliarder kroner i året (Justisdepartementet)

 

Vold i utdanningen

Skjermbilde 2013-03-14 kl. 22.57.42PsychAid sin leder Erik Nakkerud har skrevet leserinnlegg til Dagsavisen om behovet for å inkludere voldstematikk i utdannelsen til helsearbeidere. Leserinnlegget kan leses her.

Sinna?

Sinna-copyright-storre

På oppfordring fra Øivind Aschjem, leder og terapeut ved Alternativ til Vold (ATV) avdeling Telemark, skrev Gro Dahle boken Sinna mann, en bildebok illustrert av Svein Nyhus.

Boken tar for seg familievold, spesielt hvordan det oppleves for barn som utsettes for dette. Det er en sterk film som tar opp viktige temaer forbundet med vold: En hverdag med vold, skam, skyld, utrygghet og redsel. Samtidig kan boken vise håp, det finnes muligheter til hjelp og behandling.

Organisasjonen Alternativ til Vold er PsychAid sitt aksjonsformål i 2013, boken Sinna mann kan gi et bilde av hvorfor nettopp dette er et viktig formål.

Boken er også filmatisert, du kan se klipp fra filmen nedenfor.

Filmen vil bli vist på PsychAid sin fagdag i Oslo 14.03, alle er velkomne!

Se mer informasjon her eller på facebook.

Brain damaged?

Bilde 1-2

En gjeng på seks ansatte ved Universitet i Oslo (UiO) utgjør Psykologisk Institutt (PSI) sitt husband Brain Damage! Dette er UiO sitt eneste ansattband, og de har sin første live-konsert tirsdag 5. mars på Månefisken!

Bandet består av:
Henning Bang: spiller gitar og piano i Brain Damage, i tillegg har han en doktograd i organisasjonspsykologi, er utdannet siviløkonom og psykolog. Han jobber som førsteamanuensis ved UiO og utvikling av organisasjoner, team og ledere.

Anne-Kari Torgalsbøen: spesialist i klinisk psykologi og førsteamanuensis ved Psykologisk institutt UiO. Hun har vært nestleder i Norsk psykologforening, er vokalist og spiller gitar i Brain Damage.

Bjørnar Hjulstad: serniorkonsulent ved PSI UiO, og spiller sologitar i Brain Damage! Han har en mastergrad i sammenlignende politikk fra UiB.

Christine Mohn er vokalist i Brain Damage. Hun er utdannet psykolog og har en doktorgrad fra UiO.

Svein Magnussen er professor i kognitiv psykologi. I 2001 fikk han Norges forskningsrådspris for fremragende forskning. Han er sjefen for batteri i Brain Damage!

Dag-Erik Eilertsen er utdannet psykolog, og jobber som universitetslektor ved PSI. Tirsdag 5. Mars kan du se han spille bass med Brain Damage!

Se her for mer informasjon. 

 

Velkommen til Fagdag

Sinna-copyright-storre

PsychAid, psykologistudentenes hjelpeaksjon, ønsker velkommen til

FAGDAG torsdag 14. mars, kl. 17-20
om VOLD i nære relasjoner.

PsychAid samler hvert år inn penger til en organisasjon som jobber for å øke psykisk helse. I tillegg til den årlige bøsseaksjonen arrangerer vi en Fagdag for å spre kunnskap om årets tema og formål og skape engasjement blant studenter og andre. Årets formål er Stiftelsen Alternativ til Vold (ATV). ATV er et behandlings- og kompetansesenter på vold, med særlig vekt på vold i nære relasjoner.

Vold i nære relasjoner er et alvorlig samfunnsproblem og et folkehelseproblem. Det finnes mange innfallsvinkler for bedre å forstå fenomenet og Fagdagen vil gi innblikk i flere av disse gjennom foredrag med kjente voldsforskere og psykologer.

Per Isdal, vinner av Den Store Psykologprisen 2011 og en av grunnleggererne av ATV, kommer. Det samme gjør psykologspesialist Bente Lømo (NKVTS) som forsker på effekten av behandling av voldsutøvere. Kriminolog Yngvild Grøvdal (NKVTS) forteller om sine studier av voldsutsatte kvinners møte med rettsapparatet, og vi vil selvfølgelig også få en presentasjon av Alternativ til Vold og arbeidet deres.

Programmet begynner kl 17, med pause ca kl 18-18.15, og fortsetter så til kl 20.
Det vil bli servert gratis pizza og drikke kl 16.30.

 

Sted:

Auditorium 4,

Psykologisk Institutt, UiO, Forskningsveien 3A.

For mer info og kart se Facebook.  

 

Vi ønsker alle hjertelig velkommen til en spennende kveld.
Hilsen PsychAid Oslo

Konsert med Brain Damage!

Brain Damage 3

Tirsdag 5. Mars arrangeres det konsert med Brain Damage – Psykologisk Institutt sitt ansattband, til inntekt for årets aksjon Alternativ til Vold!

Dette er bandets første live-konsert, og absolutt verdt å få med seg! Musikk som gjør folk blide i allsangklassikere til en hver smak.

Anne Kari Torgalsbøen – Vokal og gitar
Henning Bang – Gitar og piano
Bjørnar Hjulstad – Sologitar
Dag Erik Eilertsen – Bass
Svein Magnussen – Batteri
Christine Mohn – Vokal

Festen fortsetter etter konserten. Kanskje kan du få autografen til Torgalsbøen, eller henge i baren med Eilertsen!

Dørene åpner 19:30.
Bill: 100 kr,
kan kjøpes av PsychAid utenfor kantina på PSI, 21/02 og 28/02 mellom 11:30 – 12:30.

ID: 20 år.

Støtt en god sak, samtidig som du får den unike sjansen til å se Brain Damage sin første konsert!

Sjekk ut facebookeventet.

Vi feirer kjærlighetsdagen!

valentines_taen

PsychAid skal feire kjærlighetsdagen, torsdag den 14. Februar.

Vi vil dele ut kjærlighet i form av sukker på pinne, både ved Blindern t-bane, Psykologisk institutt, Frederikkeplassen og Samfunnsvitenskapelig fakultet.

 Ta en og gi videre til én du setter pris på!

 

 

PsychAid 2013: Alternativ til Vold

Stemmene fra PsychAids medlemmer i Oslo og Bergen er talt opp, og det er nå klart at Alternativ til Vold (ATV) blir formålet for neste års aksjon. PsychAid.no gratulerer!

Alternativ til Vold jobber med vold i nære relasjoner, og driver både med behandling, forskning og informasjonsarbeid. Stiftelsen ble startet i 1987 og har ni behandlingssentre i Norge, i tillegg til kontorer i Finland, Sverige og Danmark.

Vi vil på våre nettsider komme med mer informasjon om både ATV og neste års aksjon, i mellomtiden kan dere besøke http://atv-stiftelsen.no/

Søk om å bli formål for neste års aksjon

Ønsker du at din organisasjon skal bli formål for neste års aksjon?

Som formålsorganisasjon får man mulighet til å spre informasjon og kunnskap til engasjerte psykologistudenter, i tillegg til midlene man får fra innsamling gjennom året.

For å bli med avstemningen over neste års formål, kan du sende en søknad til oslo@psychaid.no med en beskrivelse av organisasjonen din samt hvilket prosjekt midlene vil gå til. Søker må være offisiell representant for den aktuelle organisasjonen.

Oslo: Vinnerne av gavekort og premier

Tusen takk fra hele PsychAid og Voksne for Barn for alle som gikk med bøsse i den strålende vårsola i helga! Vi har nå talt opp, og gjennom bøssebæringen har det kommet inn ca 65 000 kr!

Med midlene fra tidligere kakesalg, PsychAid Bergen som samlet inn 70 000 i helga og den pågående SMS-aksjonen håper vi på å nærme oss 200 000 til Møteplass og Nettverk til slutt.

Den enestående vinneren av gavekort på Akademika til en verdi av 1000 kr er Daniel Corneliussen som alene samlet inn over 5500 kr!

Av de andre bøssebærerne er det trukket følgende vinnere:

 • Gavekort Akademika 500kr:
  Thea Kielland Allum
  Christine Nordheim
 • Billetter til revyen:
  Thea Lind Christiansen
  Jenny Tenmann
  Venninna til Jenny Tenmann
  Marianne Halvorsen
  Viktoria Mellingen Thuen
 • Blomsterbukkett:
  Marthe-Lise Wilhelmshaugen
  Henriette Breivik
  Emilie Guttormsen
  Silje Engedal
 • Pyntekopper:
  Julie Wasmuth
  Kristin Olufsen
  Maria Sjåfjell
  Emilie Astrup
  Sindre Storvoll

Premiene, med unntak av revybilletter, kan hentes når PsychAid nok en gang gir deg kake, utenfor kantina i morgen onsdag, 11.00-13.00.

Dersom det ikke passer kan du ta kontakt via oslo@psychaid.no.

Nok en gang, takk for en herlig innsats! Og hvis du ikke fikk gått med bøsse, husk at du fortsatt kan støtte årets formål ved å sende hjelpe på SMS til 2490! (80 kr)

Takk for en flott helg!

PsychAid vil takke alle som bidro til at helgens bøsseinnsamling ble en så stor suksess! Bøssebærere, medlemmer, kakekjøpere, givere og andre blide folk – dere gjorde alle en flott innsats.

I Bergen ble det samlet inn over 70 000 kr, mens det endelige tallet fra Oslo fortsatt lar vente på seg. I tillegg kommer pengene fra SMS-innsamlingen, så her gjelder det å følge med på våre nettsider for å se hva vi ender opp med å kunne overføre til Voksne for Barn.

Dersom du ennå ikke har fått gitt din støtte til PsychAid og Voksne for Barn, sender du SMS med kodeord hjelpe til 2490. Da vil du gi 80 kroner til Møteplass og Nettverk.

PsychAid valgte Voksne for Barn

PsychAid.no har nok en gang gleden av å presentere en artikkel fra Voksne for Barn sitt magasin (fotoutvalget er tilpasset PsychAid.no):

I fjor høst fikk Voksne for Barn den gledelige nyheten om at psykologistudentene i Oslo hadde valgt tiltaket Møteplass og Nettverk som formål for sin hjelpeaksjon PsychAid. Bøsseaksjonen finner sted 23.-24. mars, og nå har også psykologistudentene i Bergen meldt seg på.

Tekst: Jannicke Andersen og Helga Forus

-PsychAid er psykologistudentenes hjelpeaksjon. Den ble første gang arrangert i Oslo i 2004, og siden har vi hvert år valgt å jobbe for et formål som fremmer psykisk helse, forteller Erik Nakkerud.

Han går andre året på profesjonsstudiet i psykologi, og er leder for PsychAid Oslo. Ifølge Nakkerud ble PsychAid startet fordi psykologstudentene ønsket å gi et konkret uttrykk for sitt samfunnsengasjement. Ved å organisere en hjelpeaksjon ville de føre engasjementet videre til kommende generasjoner psykologistudenter.

- Vi ønsker å sette fokus på og informere om forskjellige psykiske problemer. Et mål for oss er å belyse hva psykologi er, spre kunnskap og informasjon om dette, og om hvordan psykologi kan brukes i samfunnet, forteller Nakkerud.

Relevant for psykologisstudentene

I fjor høst sendte Voksne for Barn en søknad om å bli årets formål og samarbeide med PsychAid om å samle inn penger til Møteplass og Nettverk. Det er et tiltak rettet mot ungdom som lever i familier med rusmisbruk eller psykiske lidelser. Nakkerud forteller at de fikk inn sju søknader fra ulike organisasjoner, og at deltakerne i PsychAid stemte over hvilken de skulle velge.

-Jeg stemte på Møteplass og Nettverk fordi det er et formål som er sterkt knyttet til psykisk helse og som henger godt sammen med hvem vi i PsychAid er. Samtidig er Voksne for Barn en av de mest relevante organisasjonene man kan jobbe med når man studerer psykologi i Norge, mener han.

Tiltaket passer godt sammen både med psykologistudentenes interesseområde, og med PsychAids målsetning om å tilgodese tiltak rettet mot psykisk helse.

Foto: Kari Enger Syrstad.

Flest mulig bøssebærere

PsychAid Oslo har mange ulike aktiviteter for å samle inn penger, de arrangerer bokbyttedag, kakesalg, fagdag, og de administrerer studentenes skap for å få penger til aksjonen. De søker også om penger fra næringslivet og foreninger og har arrangert konserter og forestillinger til inntekt for aksjonen. Men det viktigste og mest innbringende arrangementet er bøsseaksjonen, som foregår 23.-24. mars.

-I fjor var det rundt seksti bøssebærere i Oslo, men vi håper å kunne doble det tallet i år. På Psykologisk institutt går det over tusen studenter, og vi har også tenkt å spørre medlemmer i Voksne for Barn om å stille som bøssebærere. Vi ser at det viktigste er å ha flest mulig bøssebærere. Det er her mesteparten av pengene blir samlet inn, forteller Nakkerud.

I 2011 var det bare psykologistudentene i Oslo som arrangerte PsychAid. Da samlet de inn 100 000 kroner til Unicef, og deres prosjekt for fremme av barn og unges psykiske helse i familier som er rammet av HIV og Aids i Mosambik. I år er de glade for at flere psykologistudenter har sluttet seg til:

- Tidligere har aksjonen omfattet psykologistudenter over hele landet, og psykologistudentene i Trondheim, Tromsø og Bergen har også vært med. I år har psykologistudentene i Bergen sluttet seg til, og vi hører også noen lyder fra Trondheim. Det er veldig positivt, for vi håper å kunne bli mer nasjonale igjen, sier Erik Nakkerud.

PSYCHAID I BERGEN

Psykologistudentene i Bergen var i flere år en del av PsychAid. Men ildsjelene ble ferdige med studiene og psykologistudentene i Oslo ble alene om hjelpeaksjonen. Nå vekkes PsychAid Bergen til live av en håndfull studenter ved profesjonsstudiet i psykologi i Bergen.

-Vi er en liten gjeng som hadde lyst til å engasjere oss og syntes det hørtes spennende ut å samarbeide med PsychAid i Oslo. Vi synes det er viktig at psykologistudenter engasjerer seg i noe utenfor studiene og at vi også kan bidra litt, sier Charlotte Wittek, den nye lederen av PsychAid Bergen.

-Vi har ikke så mye erfaring men vi tar det som en spennende utfordring. Vi tenkte at det er viktig å få PsychAid Bergen i gang igjen og at det hadde vært fint å få til en bra innsamlingsaksjon, legger hun til. Med PsychAid Oslo og Voksne for Barn i ryggen er de kommet godt i gang.

-Vi begynte å promotere oss selv og saken med å arrangere en juleaksjon i kantina. Vi hadde plakater og bøsser der i hele desember, og folk har begynt å legge merke til oss, sier Wittek.

Hun forteller at de har mange planer; de skal blant annet rekruttere flere til PsychAid Bergen via et allmøte på instituttet, og gjenoppta tradisjonen med PsychAid-ballet, et ball til inntekt for årets formål. Det viktigste blir imidlertid å organisere bøsseaksjonen som går av stabelen samme helg som i Oslo.
-Jeg oppfordrer alle som bor i Bergen eller omegn til å støtte opp om aksjonen og bli bøssebærere 23. eller 24. mars, avslutter Wittek.

Foto: PsychAid Bergen

Fellesskap gir styrke

psychaid.no presenterer her en artikkel fra Voksne for Barns medlemsblad, skrevet av PsychAids Jannicke Andersen:

 

Hva skal til for å ha det bra når en lever i familier som sliter? Heidi (17) deltar på Voksne for Barns tiltak «Møteplass og Nasjonalt Nettverk». Hun setter pris på å møte andre i samme situasjon.

 – Det er fint å ha et sted å snakke om ting som er vanskelige, ting en ikke snakker med andre om, sier Heidi. Hun fikk vite om tiltaket gjennom helsesøster. – Det var litt skummelt først, men jeg ble fort kjent med alle og vi ble en veldig samlet gjeng. Å delta har gitt meg mer mot til å være meg selv og til å si fra om ting, sier Heidi. 

Det som skal til. Møteplass er laget for og av ungdommene selv. De møtes jevnlig i lokalmiljøet og er med på å bestemme hvilke temaer de vil ta opp og hvordan de vil jobbe med dem. Alle deltakerne har med seg erfaringer fra ulike situasjoner i familien, men hovedfokuset er på å samle kunnskap og erfaringer om hva som skal til for å ha det bra. Det nasjonale nettverket arrangerer samlinger over to-tre dager to ganger i året.

– Vi hadde vært i kontakt med ungdom som lever i familier med rusmisbruk, psykisk sykdom eller andre utfordringer i flere sammenhenger og de uttrykte et sterkt ønske om å møte andre ungdommer i samme situasjon, sier Gro Kristiansen, prosjektleder i Voksne for Barn. Dermed ble Møteplass etablert. Målet er å hjelpe ungdommen som deltar direkte i tiltaket, og å bruke deres bidrag til å gjøre tjenestetilbudet bedre.

– Ungdommene har mye erfaring og kunnskap og de kan si noe om hva som er god og nødvendig hjelp og hva som er viktig i møtet mellom dem som brukere og tjenestene, sier Kristiansen.

Betydningsfullt arbeid. Heidi er så fornøyd med tiltaket at hun nå har planer om selv å bli møteplassleder og starte opp møteplass der hun bor.

– Fokuset er mer på deg som person enn på problemene dine. Hva skal til for at du har det bra? Jeg føler at jeg blir satt pris på og jeg drar fra møtene med en god følelse. Dette har jeg lyst å bringe videre til andre, sier hun. Formidling av kunnskapen videre til fagfeltet gjøres blant annet ved å arrangere egne erfaringskonferanser og ved å delta på andres konferanser. Ungdommene fra nettverket er naturlige deltakere på begge arenaene.

– Ungdommene ser at det de gjør har en betydning; ved å dele sine erfaringer kan de gjøre en forskjell for andre som også har det vanskelig. Å vite dette er i seg selv helsefremmende, sier Kristiansen. At PsychAid har i år har valgt Voksne for Barn og Møteplass og Nettverk som formål for hjelpeaksjonen sin, er de begge glade for.

– Det er kjempebra! Jeg er glad for at vi får muligheten til å fortsette, sier Heidi. Kristiansen er enig. – Det betyr veldig mye for oss og er noe vi er stolte av. Psykologistudentene er viktige i den forstand at de er framtida for mange av disse ungdommene, sier hun.

Foreningsdag på PSI

Erik og Kari poserer så godt de kan for å tiltrekke seg engasjerte studenter. Foto: Camilla Cecilie Øien.

Onsdag 22. februar var det Foreningsdag på Psykologisk institutt. Sammen med alle de andre flotte studentforeningene stilte PsychAid opp med stand utenfor auditorium 4. Responsen fra studentene var fantastisk, og det var mange som meldte seg til å bære bøsse under aksjonshelgen i mars.

Takk til Fagutvalget for et flott initiativ – vi gleder oss allerede til ny Foreningsdag neste semester!

Fagdag 29 februar

11-16: Kakesalg og stand utenfor kantina

11.30-12: Velkommen og startskudd for innsamlingsaksjonen, underholdning m.m.

14-15.30: Workshop med Voksne for Barn i Forsamlingssalen. For påmelding se under.

15.30: Gratis pizza

15.45-16: “Risikofaktorer for barn av rusmisbrukere”
Innledning av Fanny Duckert, professor i psykologi og dekan ved SV.

16-17: ” PLA-metodikk som verktøy i arbeid med ungdom som pårørende. Presentasjon av
Voksne for Barn og prosjektet Møteplass og Nettverk.”
Ved Voksne for Barn og bruker av prosjektet.

Møte for nye medlemmer

Møte for interesserte og nye medlemmer er 31 August klokken 16:15! Det blir selvfølgelig servert kake. Du er velkommen:)

Det blir også hyttetur for nye og gamle 17-18 september! Frist for påmelding er 9 september. Det blir gøy:)